Huisartsenpraktijk Randwijck is geopend op:
maandag t/m vrijdag van 08:00u - 17:00u
Spoednummer:
020-6430130 optie 1
Spoednummer: 020-6430130 optie 1
Geopend op: maandag t/m vrijdag van 08:00u - 17:00u

Psychische klachten

Psychische klachten

Indien u last heeft van psychische klachten en u zoekt naar hulp voor deze klachten, dan kan u een afspraak te maken bij uw huisarts. In een aantal consulten (meestal dubbele consulten) zal uw huisarts samen met u bespreken welke zorg het beste bij u past. Soms blijft het bij een aantal gespreken met uw huisarts, maar het kan ook zijn dat uw huisarts u verwijst naar de praktijkondersteuner-GGZ of naar Algemeen Maatschappelijk Werk. Indien uw klachten passen bij een psychische stoornis zoals een depressie, een angststoornis of een andere stoornis, kan uw huisarts u verwijzen naar de Basis GGZ (voorheen heette dit eerste lijns psycholoog) of bij complexe en/of ernstige problematiek naar de Specialistische GGZ (psychiater of psychotherapeut of GGZIngeest bijvoorbeeld). (zie stroomschema)

De verandering in de huidige psychologische zorg is dat de zorgverzekeraar een behandeling door een psycholoog, psychotherapeut of psychiater alleen vergoedt als er sprake is van een psychische stoornis waarbij een specifieke behandeling geindiceerd is. In de verwijsbrief moet dit duidelijk beschreven staan, evenals de ernst, de complexiteit en de risico's van de klachten. Het vergt daarom meestal meerdere consulten voordat de huisarts (soms bijgestaan door de POH-GGZ) een goede verwijzing kan maken.

POH-GGZ

In MCRandwijck werkt Dhr J. de Boer als praktijkondersteuner-GGZ (POH-GGZ). Zijn achtergrond is psycholoog en hij heeft jarenlange ervaring in zowel de huisartsenzorg als psychiatrische zorg. Indien uw huisarts u verwijst naar de POH-GGZ zal dhr J. de Boer u meestal 4-5 gesprekken aanbieden. Indien er langduriger begeleiding nodig is, gaat dit altijd in overleg met uw huisarts.

Niet-verzekerde zorg

Indien er geen psychische stoornis wordt vastgesteld, dan wordt de behandeling in de Basis GGZ niet vergoedt door uw zorgverzekeraar. U kan, indien u toch behandeling wenst in de Basis GGZ, ervoor kiezen om de kosten zelf te betalen. Meer informatie hierover leest u op MCRandwijck.nl bij informatie over de psychologen in ons centrum.

 

Stroomschema psychische zorg

Schema psychische zorg

Toelichting begrippen stroomschema:

  • Psychiatrische stoornis: de criteria voor een psychiatrische stoornis staan beschreven in de DSM-V. Voorbeelden van een psychiatrische stoornis zijn depressieve stoornis, angststoornis, paniekstoornis, somatoforme stoornis.
  • E-Health: hulpprogramma's via internet