Huisartsenpraktijk Randwijck is geopend op:
maandag t/m vrijdag van 08:00u - 17:00u
Spoednummer:
020-6430130 optie 1
Spoednummer: 020-6430130 optie 1
Geopend op: maandag t/m vrijdag van 08:00u - 17:00u

Antidepressivum afbouwen

U heeft een SSRI voorgeschreven gekregen toen u psychische klachten had zoals een depressie of angstklachten. Het zou kunnen dat u deze klachten al geruime tijd niet meer heeft. Misschien vraagt u zich af of en hoelang u nog met dit medicijn moet doorgaan. Soms is het goed mogelijk om onder begeleiding van uw huisarts dit medicijn geleidelijk af te bouwen. Bespreekt u dit eerst met uw huisarts zodat u samen met uw huisarts een stappenplan kan maken voor het afbouwen van het middel. Bij elk antidepressivum past namelijk weer een ander afbouwschema, dat de huisarts daarnaast aanpast aan uw persoonlijke omstandigheden. Het kan ook zijn dat uw huisarts u aanraadt om een taperingsstrip te bestellen. Dit is een strip met pillen waarbij in hele kleine stapjes het medicijn wordt afgebouwd. Meer informatie hierover kunt u lezen op taperingstrip.

Informatie over stoppen met antidepressivum

Inleiding

Antidepressiva zijn niet verslavend en leiden niet tot afhankelijkheid. Wel bestaat er een kans op onttrekkingsverschijnselen tijdens afbouw en na staken. De symptomen zijn meestal mild van aard, beginnen twee à vijf dagen na het staken en duren variërend één tot drie weken. Soms duren de klachten langer. De ernst van de klachten hangt af van de duur van de behandeling met antidepressiva. Bij snel afbouwen (minder dan 2 weken) ontstaan meer problemen dan bij geleidelijk afbouwen.

Zie film en info in de media over dit onderwerp


Welke onttrekkingsverschijnselen zijn ooit gemeld?

 • Griepachtige symptomen
  • hoofdpijn, moeheid, spierpijn, koude rillingen, zweten
 • Slaapproblemen
  • inslaapproblemen, levendige dromen, nachtmerries, excessief dromen
 • Bewegingsklachten
  • spiertrekkingen, spierpijn en stijve spieren
 • Maagdarmklachten
  • misselijkheid, braken, buikpijn, diarree, verminderde eetlust
 • Psychiatrische symptomen
  • angst, boos gevoel, prikkelbaarheid, huilbuien, somberheid, overactiviteit, impulsief gedrag, heel zeldzaam: dingen horen of zien die er niet echt zijn
 • Sensorische problemen
  • paresthesieën (tintelingen), elektrische schoksensaties, duizeligheid, licht gevoel in hoofd
 • Overige
  • cognitieve stoornissen (o.a. concentratiestoornissen, geheugenproblemen), hartkloppingen

 

Onttrekkingsverschijnselen lijken soms op de terugkeer van psychische klachten

Bij sommige mensen lijken de klachten bij het afbouwen erg op de klachten waarvoor zij de antidepressivum zijn gaan gebruiken. Het voelt dan soms alsof de depressieve of angststoornis weer terugkomt. Dit kan erg vervelend zijn maar het is belangrijk om te weten dat de ontrekkingsverschijnselen tijdelijk zijn.

 

Wat kunt u wel of niet doen tijdens de afbouwfase

Probeer tijdens het afbouwen uw dagelijkse ritme zoveel mogelijk vast te houden. Het is belangrijk om ontspannende activiteiten zoals sporten en leuke activiteiten te blijven doen om afleiding te hebben van de onttrekkingsverschijnselen. Meestal is het wel prettig om naasten te informeren over het afbouwen en over welke klachten daarbij horen. Zo kunnen naasten u hierbij steunen en afleiden.

 

Wanneer moet u naar de huisarts?

Uw huisarts zal voorstellen om tijdens het afbouwen regelmatig een controle afspraak te maken (bijv elke 2 weken) om u te begeleiden en samen na te gaan of het afbouwschema goed vol te houden is. Soms is het nodig om het afbouwen langzamer te doen of enkele gesprekken te plannen met de psycholoog of POH die u adviseert over het afbouwen en uw eventuele psychische klachten behandelt.

Indien het afbouwen niet goed gaat of als u veel klachten krijgt is het belangrijk om een extra afspraak in te plannen. Ook als de klachten na de laatste pil langer dan 3 weken aanhouden is het belangrijk om een afspraak te maken met uw huisarts.