Huisartsenpraktijk Randwijck is geopend op:
maandag t/m vrijdag van 08:00u - 17:00u
Spoednummer:
020-6430130 optie 1
Spoednummer: 020-6430130 optie 1
Geopend op: maandag t/m vrijdag van 08:00u - 17:00u

Stoppen met slaapmiddel

Overweegt u te stoppen met een slaapmiddel of kalmeringstablet?

Heel goed dat u wilt stoppen. Mensen die al enige tijd met slaapmiddelen of kalmeringsmiddelen gestopt zijn voelen zich prettiger dan toen ze ze nog gebruikten.

Slaapmiddelen en kalmeringsmiddelen hebben alleen bij kortdurend gebruik voordelen. Als u ze langer gebruikt, verdwijnen die voordelen en blijven de nadelen over. Daarom is het goed dat u stopt.

Stoppen gaat makkelijker als u zich goed voorbereidt en weet waar u mee te maken kunt krijgen.

Hier leest u meer over het gebruik van slaapmiddelen of kalmeringsmiddelen.

Rekenhulp afbouwschema

Het stoppen met deze middelen kunt u het beste onder begeleiding van uw huisarts doen met een goed afbouwschema. Dat schema zal uw huisarts aanpassen aan uw persoonlijke voorkeur. Het kan zijn dat uw huisarts uw slaapmiddel of kalmeringsmiddel eerst omzet naar diazepam aangezien je dit goed in kleine stapjes kunt verminderen en bovendien erg lijkt op uw middel.

Taperingsstrip

Uw huisarts kan u ook adviseren om een taperingsstrip te gebruiken voor het afbouwen. Dit is mogelijk indien u wilt stoppen met temazepam, oxazepam of diazepam. Dit is een strip met pillen waarbij er elke dag een klein beetje minder van het middel in de pil zit. Hierdoor merkt u iets minder dat u aan het afbouwen bent aangezien de hoeveelheid pillen per dag telkens gelijk blijft. Hoe snel u afbouwt kan u zelf bepalen. Klik hier voor meer informatie over een taperingsstrip.